KÖNYV-E.HUE-történet

KönyvekTanulmányok, DokumentumokSzótárak, LexikonokFolyóiratokTérképtár


Lexikonok, szótárak, kereshető adatbázisok Könyv-e !

 

 Lengyel Tibor - Szőcs Béla: Madárbarát-lexikon

 • Madárbarát-lexikon (bővített kiadás)
  Ez a hiánypótló munka kereshető címszavakkal, kereszthivatkozásokkal 21 783 szócikket és 9410 fotót, 1580 flekk szöveget néhány videót és több hangfelvételt tartalmaz madarakról és mindarról ami összefügg a madarakkal. Ízelítőt kínál a rendszertanból, az állategészségtanból, az anatómiából, az élettan és az etológia tudományából. A világon fellelhető 10 000 madárfaj közül több mint 5000 leírását találja meg benne, és ismertetőket házi tyúk-, díszbaromfi-, díszmadár- és galambfajtákról.
 • A Madárbarát-lexikon nélkülözhetetlen madártartási, -tenyésztési, takarmányozási, örökléstani ismeretekkel Lengyel Tibor újságíró tollából született meg, aki - első diplomáját Kaposváron, állattenyésztési szakon szerezte - hazánkban elsőként és eddig egyedül tenyésztett beót, továbbá nagy álarcos szövőmadarat. Szatén kanárijaival számos kiállítás kategória-győztese, az MDOE mestertenyésztője, és a papagájtenyésztésben továbbá egzoták tartásában is szerzett jártasságot.
  Nem volna teljes az anyag, ha nem érintené a természetvédelem, s benne a madárvédelem kérdéseit. Emléket állít neves ornitológusoknak, akik közül sokan voltak madártartók. Megtalálható benne a  legnevesebb hazai tenyésztők közül számos. sikerült a hazai madarász, galambász szervezetektől is betenni hasznos információkat.
  Ez úton is köszönet illeti Japántól Kanadáig, Norvégiától Dél-Afrikáig azt a száznál több természetfotóst, madárbarátot, aki önzetlen segítőkészséggel járult hozzá, hogy képei révén esztétikai élmény is legyen a Madárbarát-lexikon.
 • A lexikon html-alapú technikai munkáinak megvalósítója: Szőcs Béla.
  Az adatbázis-tartalom legutolsó frissítésének dátuma: 2012. március 1.
   
 • Elérhetőség innen: Könyv-e2.hu DVD-csomag!   

 www.piramisok.hu  - Műholdképes link- és fotógyűjtemény

 •  Műholdas felvételek segítségével különleges túrát tehet az ókori Egyiptom legfontosabb emlékeinél az a látogató, aki felkeresi a piramisok.hu oldalt. A Gulyás András egyiptológus által szerkesztett lap hasznos linkgyűjteményt nyújt az ősi ország régészeti lelőhelyeiről  és látnivalóiról, melyet több ezer saját fényképfelvétele is gazdagít.

 Révai Nagy Lexikona (teljes)

 • A Révai nagy lexikona egy magyar nyelvű általános lexikon, melyet a Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság adott ki 1911 és 1935 között. 1906-ban csődbe jutott az addigi magyar lexikonkiadás legnagyobb vállalkozása, a Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. A Pallas tulajdonosa, Gerő Lajos a A Pallas nagy lexikona jogait átadta legnagyobb hitelezőjének, a Révai Részvénytársaságnak. Révay Mór János a Pallas Nagy Lexikonából kiindulva egy modern, tudományos eredményeket naprakészen tartalmazó lexikont kívánt készíteni, ezért a szerkesztésbe bevonta szinte az egész magyar tudományos világot. A szerkesztőségnek összesen 877 munkatársa volt. A kiegészítés nélküli húsz kötet mintegy 1050 ívet (17000 oldal), 230 ezer címszót, mintegy 113 millió betűt és több ezer ábrát tartalmaz. A színes térképmellékleteket a Révai Kartográfia külön e célra készítette.

   
 • Anyahonlap: Könyv-e2.hu
 • Formátum: a teljes lexikonsorozat teljes szövege egyetlen állományban!
  Lehetőségek: nyomtatható, gyors web-nézet, szöveg-keresési lehetőség a teljes anyagra,
  képek nélküli változat - csak szövegtest.
 • Terjedelem: 25282 oldal.
 • PDF verzió: 1.5 (Acrobat Reader 6.x)
 • Mérete: 83 705 745 bájt.
 • Elérhetőség innen: Könyv-e2.hu DVD-csomag!

 A Pallas Nagy Lexikona

 • A Pallas Nagy Lexikona az első önálló, nem fordításon alapuló magyar nagylexikon, a századforduló kétségkívül egyik legnagyobb alkotása. A Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. adta ki 1893 és 1897 között 16 kötetben. A kor szinte egész magyar tudományosságát reprezentálta a több mint 300 fős szerzői gárda. (A Pallast 1911-ben megveszi a Révai Testvérek Rt., hogy majd némileg korszerűsítve a 20-as, 30-as évek népszerű családi lexikonjává tegye.)  A PALLAS NAGY LEXIKONA a hazai könyvkiadás egyik csúcsteljesítménye. A közel hétezer latin, három és félezer görög, két és félezer francia, több ezer angol, német és olasz eredetű kifejezést, hat és félezer növény, s közel ennyi állat nevét tartalmazó nagylexikon a tudás páratlanul gazdag tárháza. A szerzők a lexikon mintegy 150.000 címszavában színvonalasan és olvasmányosan foglalták össze a XIX. század végének tudományos és közérdekű ismereteit. A gazdagon, több ezer ábrával, képpel, térképpel és színes nyomatokkal illusztrált kötetek nagy közönségsikert arattak, az antikváriumok polcairól máig jó áron kelnek el.
 • 1998-ban az Arcanum Adatbázis Kft a teljes művet (képekkel együtt) számítógépre rögzítette és CD-ROM-on kiadta. A digitalizált szöveget a MEK később megvásárolta és az Interneten is elérhetővé tette.
   
 • A Pallas Nagy Lexikona elérhetősége: mek.oszk.hu/00000/00060/html/index.html    

 A Pallas Nagy Lexikona - pótkötetek

 WIKIPÉDIA - "a szabad lexikon"

 • A legismertebb és internetes lexikon 2001 elején kezdte meg működését. Hatalmas népszerűségét és szinte napi frissességét annak köszönheti, hogy bárki szerkesztheti, bárki írhat hozzá szócikkeket. A szabad szerkeszthetőség eredményeképpen a Wikipedia folyamatosan és szédítő ütemben növekszik. Az eredeti angol nyelvű változatban hamarosan 3 millió szócikk közül válogathatnak az érdeklődök. A magyar nyelvű egyéni változat 150 000 szócikk fölött jár. Egyébként a szócikkek megbízhatósága és a benne szereplő adatok pontossága tekintetében a legpontosabbnak minősül az általános lexikonok világában!
   
 • Wikipedia magyar lexikon: hu.wikipedia.org   
  .. és az eredeti angol kiadás nyitólapja: www.wikipedia.org

 Magyarország növényvilága, gombái és halai..

 • Hazánk növényvilága:
  "Ezeken az oldalakon a hazai növényvilág szépségének, változatosságának bemutatására vállalkoztunk. Jelenleg 573 fajt (közülük 254 védett) és az élőhelyeikként szolgáló 131 növénytársulást mutatjuk be. Az anyagot folyamatosan bővítjük, hogy minél teljesebb képet adhassunk a Kárpát-medence flórájából."
 • Fák és cserjék:
  "A fásszárú növények (magas és alacsony termetű fák, cserjék és törpecserjék) a természetes és az ember alkotta táj arculatát egyaránt alapvetően meghatározó alkotóelemek, egy adott terület lágyszárú növényzetét és állatvilágát elsősorban a fásszárú növényzet megléte és minősége határozza meg. Ismeretük mindazok számára fontos, akik szeretnének többet megtudni tulajdonságaikról és jelentőségükről, felhasználják őket környezetünk építésében, vagy faanyagukat, terméseiket és egyéb termékeiket hasznosítják. A fásszárú növények többnyire hosszú élettartamukkal rohanó világunkban az állandóságot képviselik, ezért a nyugalomra vágyó ember számára a növényvilágon belül kiemelt figyelmet érdemelnek."
 • Nagygombák a Kárpát-medencében:
  Témakörök pl. - A gombák rendszere; - A nagygombák alaktani jellemzése; - A nagygombák szerepe; - Fajleírások, keresés; - Mérgező gombák, gombamérgezések; -A gombák megőrzése, védelme; - Szakkifejezések magyarázata ..
 • Magyarország halai:
  Témakörök pl. - Vízi élőhelyek; - A halak szerepe a vizekben; - Alaktan, anatómia, élettan; - Fajleírások, keresés..

 MTI Fotómozaik 1938-2006

 • Fotómozaik 1938-2006
 • "Az adatbázisról
 • Fotómozaik nevű fotóarchívumunkban, amely egyfajta ízelítő az MTI hatalmas fotókínálatából, a korábbi 20 ezer darabból álló kínálathoz képest jelenleg mintegy 70 ezer darab MTI-felvételt tárolunk. Ezt a bővülést többek között „A Magyar Távirati Iroda (MTI) történelmi fotóarchívuma egy részének értékmentő és széles körű felhasználást elősegítő digitalizálása” című projekthez nyújtott támogatás segítségével tudjuk elérni. 2009-2011-ben az EGT / Norvég finanszírozási mechanizmusok program keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 40 000 darabbal bővül az MTI digitalizált archív képállománya. Érdemes rendszeresen visszalátogatni adatbázisunkba, mert az MTI fotóarchívumában folyó feltáró munka során újabb és újabb fotókincsek kerülnek elő, amelyeket a Fotómozaikban folyamatosan megosztunk majd Önnel is!
 • A Fotómozaik archívum révén átfogó válogatást nyújtunk az MTI–nél őrzött, 1938 és 2006 között készült fotográfiák választékából. A Magyar Távirati Iroda Fotóarchívuma Közép-Európa egyik legnagyobb fotótára, amely az MTI és jogelődjei által készített és gyűjtött közel 13 millió felvételt őriz klimatizált helyiségeiben. Az MTI digitális adatbázisa ma már több mint egymillió darab nagyméretű, szövegadatokkal ellátott digitális felvételt tartalmaz. Ez a teljes digitális adatbázis az MTI előfizetői számára a fotobank.mti.hu internetes oldalon érhető el.
 • A Fotómozaikban megtekinthető képeket 8 témára bontottuk.
 • A Politika című rovat a hazai és külhoni politikai, társadalmi élet jelentősebb eseményein készült sajtófotókból ad bő válogatást. Az Életképek című rovatunk a mindennapokba enged bepillantást. A Természet rovatban helyeztünk el több ezer olyan felvételt, amelyek gyönyörű tájakat és különleges állatokat mutatnak be. A Kultúra rovatban a hírességek portréitól kezdve a kiállításokon át, a színházi bemutatókról szóló képekből böngészhet. Tájak rovatunkban Magyarország és a világ néhány szép tájáról és városáról mutatunk be felvételeket. A Gazdaság rovatban az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság állapotának változását villantjuk fel. A Sport szekcióban izgalmas-érdekes összeállítást kínálunk a sportesemények látványos pillanataiból. Végül pedig – hogy az MTI Fotó egy másik arcát is bemutassuk – a Színes-érdekes kategóriába tettünk jó néhány kiváló felvételt, amelyeken fotóriportereink ellesett pillanatokat rögzítettek. (Az egyes rovatok között átfedés is lehetséges abban az esetben, ha a kép témája több különböző kategóriába is beleillik.)"
 • Elérhetőség:  http://foto.mti.hu/fotoweb/    

 Magyar életrajzi lexikon 1000-1990

 • A Magyar Életrajzi Lexikon a magyar történelem, kultúra és tudomány nevezetes, ma már nem élő alakjait bemutató lexikon, amely teljes gyűjteményként a maga nemében egyedülálló Magyarországon. A lexikon 1994-ig négy kötetben, összesen több mint négyezer sűrű oldalon jelent meg az Akadémiai Kiadónál. A gyűjtemény, amely mintegy 20 ezer szócikket tartalmaz, közel harminc év kutatómunkájának az eredménye, amelyben több száz munkatárs vett részt. Az utolsó kötet adatgyűjtése 1990-ben fejeződött be. A lexikon azoknak a személyeknek az életrajzát mutatja be, akik emlékezetesen, tehát akár mint híres, akár mint hírhedt emberek nyomot hagytak a magyar történelem alakulásában, a politikai, tudományos, gazdasági és kulturális életben, a művészetek vagy a sport területén. Ez a gyűjtemény az első hazai kísérlet egy általános, a magyarság teljes történetét átfogó életrajzi lexikon megteremtésére. A mű eredeti megjelenése óta lehetőség nyílt több életrajz újrafogalmazására, további életrajzok felvételére, az adatok és bibliográfiák kiegészítésére. Az új, átdolgozott életrajzokat akárcsak a korábbi kiadvány szövegét Kenyeres Ágnes állította össze.
   

 Magyar írók élete és munkái

 • Szinnyei József műve, a 14 kötetes, közel 30.000 életrajzot tartalmazó Magyar írók élete és munkái c. írói lexikon, három évtized fáradhatatlan szorgalmának eredménye. Az életrajz-gyűjtemény az 1900-as évekig élt szerzők munkásságának tanulmányozásához ma is nélkülözhetetlen forrás. A lexikon cikkeinek első részét az életrajzi adatok alkotják, melyet az ismertetett szerző önálló műveinek időrendben történő felsorolása követ. Majd a cikkek, tanulmányok megjelenési adatai következnek, ezután feltünteti az egyes írók arcképeinek lelőhelyét és a róluk írt fontosabb műveket. A lexikon adatai pontosak, ma is megbízhatóan használhatók. A szerző az „író” fogalmát tágan értelmezi: írónak tekint mindenkit, akinek magyarul vagy idegen nyelven megjelent valamely írásműve, vagy kéziratot hagyott hátra.
   

 keresés a BIBLIÁBAN

 • Lehetőségek: Keresés a Bibliában szavak, szótöredékek, szókapcsolatok alapján, illetve bármely igehely közvetlen elérhetősége.
 • Ismertető: "Folyamatosan bővülő oldalainkon tájékozódhat a Biblia kialakulásáról, kéziratairól, fordításairól, a benne található értelmezési alapelvekről, felépítéséről, tartalmáról és mondanivalójáról. Bibliai tárgyú régészeti eredményekkel is megismerkedhet és térképeken követheti nyomon a benne foglalt eseményeket."

   
 • Biblia honlapja:
  www.biblia.hu     

 Magyarországi Egyházmegyei információk (I.)

 Magyar 'egyházmegyei' információk (II.)

 Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár

 • A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár honlapján új internetes kutatási szolgáltatás indul. Az "e-kutatás, matricula-historia-online" szolgáltatás részeként mintegy 250 ezer digitális képfelvétel válik elérhetővé a plébániák 18-20. századi anyakönyvi- és helytörténeti dokumentumairól, a levéltár regisztrált kutatói-felhasználói számára.
   
 • A KFL elérhetősége
   http://archivum.asztrik.hu/   

 Magyarországi Egyházi Leváltárosok Egyesülete (MELTE)
 • Magyarországi Egyházi Leváltárosok Egyesülete (MELTE)
  www.melte.hu
    

 Magyar Katolikus Lexikon (A-T)

 •  "Ez a katolikus lexikon magyar: a Szent István király óta létező ország területéhez kötődik. E területről s a magyarsághoz tartozókból meríti anyagát, és magyarul közli az ismereteket. 2009. tavaszán a lexikonból az első 13 kötet jelent meg. Még egy kötet megjelenése várható. A 14 kötetben 45.000 címszó található. 50 témaköre közül a fontosabbak:
  - személyek (pápák, királyok, püspökök, írók, személyiségek),
  - események (magyar egyházi és világi történelem, egyetemes egyháztörténelem),
  - helyek (országok, püspökségek, magyar egyházmegyék, plébániák, búcsújáró helyek, szerzetesházak),
  - intézmények (szerzetesrendek, egyesületek),
  - fogalmak (filozófia, szentírástudomány, dogmatika, egyházjog, liturgia, művészetek, természettudomány)"

 Jeles napok

 • "A Jeles napok a kalendárium, a világi és egyházi ünnepek, a történelmi és egyéb évfordulók témakörében készült, több műveltségterületen is használható oktatási segédanyag."
 •  "A JELES NAPOK című szolgáltatás, amely 2006-ban a Neumann-házban készült el, immár véglegesen az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerverére került. A 2009-es esztendőben a nemzeti könyvtár gyűjteményeiből válogatunk az ünnepoldalak bővítés során.
   2009 júniusában a Jeles napok oldalain 1575 ünnepoldal várja a felhasználókat. Az adatbázis tartalma mintegy 15 000 elem (szöveg, kép, hang és egyéb mulitmédia)."
   
 • Megtekintés innen:
  http://jelesnapok.oszk.hu/prod/nyito   

 Népmese

 Szabó Károly: Régi Magyar Könyvtár. I-III.

 • A magyar nyelvű, továbbá a magyarországi írásbeliség nyomtatott felét a kezdetektől a szatmári békéig terjedő időszakból Szabó Károly régi Magyar Könyvtár című műve tárta fel elsőként a teljesség igényével a kora tudományos színvonalán.
 • A digitalizált könyvek forrása: University of Toronto.
 • Formátum: eredeti oldalak keresési lehetőséggel bővítve! Célszerű a köteteket lementeni és úgy használni!
   
 • PDF-változat:
 • 1. köt., Az 1531-1711-ig megjelent magyar nyomtatványok könyvészeti kézikönyve. - 1879. - 751 p.
  I. kötet   
 • 2. köt., Az 1473-tól 1711-ig megjelent nem magyar nyelvű hazai nyomtatványok könyvészeti kézikönyve. - 1885. - 754 p.
  II. kötet   
 • 3/1. köt., Magyar szerzőktől külföldön 1480-1711-ig megjelent nem magyar nyelvű nyomtatványok könyvészeti kézikönyve : 1-2.547. sz. (1480-1670) / Szabó Károly, Hellebrant Árpád. - 1896. - 800 p.
  ...
 • 3/2. köt., Magyar szerzőktől külföldön 1480-1711-ig megjelent nem magyar nyelvű nyomtatványoknak könyvészeti kézikönyve : 2.548-4.837. sz. (1671-1711 pótlék), névmutatók / Szabó Károly, Hellebrant Árpád. - 1898. - 943 p.
  III/2. kötet   

 Wenzel Gusztáv: Árpádkori Új Okmánytár

 Hazai Oklevéltár 1234-1536

 Závodszky Levente: Árpád-kori jogforrás

 • A Szent István, a Szent László és a Kálmán korabeli törvények és zsinati határozatok forrásai (Függelék: a törvények szövege)
   
 • Kereshető html-változat   

 MTAK Kézirattára 1861-1945 közötti szakrendi katalógusa

 Országgyűlési dokumentumok (naplók és irományok) 1861-1990

 • 'Az Országgyűlési Könyvtár örömmel üdvözli Önt a Magyar Országgyűlés 1861 és 1990 között keletkezett és digitalizált dokumentumainak adatbázisában. Könyvtárunk alapfeladata az országgyűlési dokumentumok gyűjtése, megőrzése és az olvasóközönség számára történő szolgáltatása. Az adatbázisban 600.000 oldal szöveg került feldolgozásra. A keresés részben a naplómutatókban, részben a digitalizált dokumentumok teljes szövegében lehetséges. Az Országgyűlési Könyvtár tervezi az adatbázis további bővítését is.'

 

 Szabadalmi adatbázis

 MOKKA - Régi nyomtatványok 1850-ig

 Nemzeti AudióVizuális Archívum - Nemzeti Digitális Adattár

 • Mi a NAVA?
  A NAVA - teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum - a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum, amely az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti, tárolja, feldolgozza, és az így létrejövő adatbázisban keresési és megtekintési lehetőséget biztosít.
  NAVA-pontok

  A NAVA katalógusa az interneten bárki számára szabadon hozzáférhető, azonban az archivált műsorok egy részének megtekintésére csak az úgynevezett NAVA-pontokban van lehetőség. Ezt a szolgáltatást a NAVA-pont hozzáférést biztosító intézmények látogatói ingyenesen használhatják.
  Keresés a NAVA-ban

  Keressen a NAVA kötelespéldány-archívumában: m1, m2, Duna Tv, RTL Klub és TV2 műsorok 2006. január 1-től.
  Keresés a különgyűjteményekben

  1943 előtti Világhíradók, Magyar játékfilmek 1941-1981-ből, Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmek, Mindentudás Egyeteme előadások, Mediawave fesztiválfilmek.
 • Anyahonlap: www.nava.hu   

 

 Gramofon Online

 • Közel kétezer, a XX. század első két évtizedében hazánkban készült gramofonfelvételt tett elérhetővé a Gramofon Online, amelynek készítői egy nemzeti hangtár alapjait kívánják lefektetni. A gramofon a múlt század első felének egyik legfontosabb tömegmédiuma volt, a 78-as fordulatszámú lemezeken hallható kultúra mára tulajdonképpen teljesen eltűnt.
   
 • Anyahonlap: gramofon.nava.hu   

 Videó-tár és Film-archívumok, adatbázisok

Minden ami ZENE:

 • DANCE TV
  "Hogy miben különbözik a Dance Tv az eddig megszokott tévécsatornáktól? A csatorna indításánál a lefőbb szempont a zene volt, mégpedig az elektronikus tánczene. A kínálatot a 3 év alatt folyamatosan bővítettük, így ma már a legjobb dance, club, house, trance klippeken kívűl, láthatjátok a legnagyobb pop, r & b, és hip - hop slágereket is." És mindezt a nap 24 órájában közvetlenül a neten:
  http://www.dancetv.hu    


  A "Power Music" a Power Fm internet rádió tematikus zenei szolgáltatása, amelyen nincs szöveg, nincs reklám, csak 100%-ban zene, a nap 24 órájában, 31 különböző stílusban.

  http://www.powerfm.hu/html/power_music2.html
      

Szoftver Letöltés (Freeware - Shareware - Demó) :

 • "A Szoftverletöltés.hu portálon a legjobb Freeware és Shareware szoftver gyűjtemény található. Kiválogattuk a legjobb szoftvereket, amelyeket ingyenesen lehet letölteni. A programok áttekinthetően kategorizálva lettek és információ gazdag leírással rendelkeznek. Arra törekszünk, hogy az oldalon mindig a letöltések legfrissebb verzióját találd meg. Lehetőség van a letöltések legújabb verziójáról a szerkesztõt tájékoztatni. Egy fórumon belül lehetőség van megbeszélni a különböző letöltésekkel kapcsolatos véleményeket vagy információkat."
  www.szoftverletoltes.hu   

  http://letoltes.prim.hu/
     

  http://www.softpedia.com
     

  http://download.chip.eu/hu/    

  http://www.szoftverbazis.hu
     

  OpenOffice az ingyenes alternatívája a Microsoft Officenek. A szoftvert több platformra ( Windows, Linux) és nyelven (27) lehet használni. A program a következő alkalmazásokat tartalmazza:
  - OpenWriter, szövegszerkesztő (kompatibilis a Worddel)
  - OpenCalc, táblázatkezelő (kompatibilis a Excellel)
  - OpenImpress, prezentációkészítő szoftver (ugyan az, mint Powerpoint)
  - rajzoló program
  - lehetőség PDF fájlokat elmenteni.

  hu.openoffice.org    


  Adobe Flash Player alap eszköz ahhoz, hogy flash, animáció, dizájnnal és játékokkal töltött honlapokat  tudjunk nézni.
  Flash Player kompatibilis a legtöbb böngészővel, a rendszerrel, mobiltelefonok és minden más mobil készülékekkel.

  get.adobe.com/flashplayer
      


  Winamp egy gyors, fexibilis és megbízható zene lejátszó a Windowshoz. Winamp támogatja az MP3 és MP2 audiokat és más formátumokat, mint CD-audio, WAV, MOD, S3M, IT, XM és SID.

  www.winamp.com
     

  QuickTime Playerrel az Appletől le tudunk játszani quicktime videókat (.mov) és több más formátumot, mint 3GPP,  3GPP2,  MPEG-4 video, H.274 és AAC (audio & Instant-On media).


  www.apple.com/quicktime
      


  A Total Commander egy nagyon jól használható fájlkezelő a Windows operációs rendszerhez. Az alapvető fájlkezelési műveletek mellett kivállóan alkalmazható FTP-kliensként vagy épennséggel a tömörített állományok használatához.

  www.totalcommander.hu      A Koyote Softwer oldalain olyan audió- és videó-segédprogramok találhatóak, amelyeken a formátumokat egymásba konvertálni, letölteni, lementeni és lemezre írni lehet, s mindezt ingyenesen. (Megjegyzés: telepítéskor a két kis pipajelet ne fogadjuk el...)

  www.koyotesoft.com/indexEn.html   


  Firefox magyarul:
  Frissítsen egy böngészőre, amely az Ön nyelvén beszél!
  A Firefox gyorsabb, biztonságosabb és jobb módja az internetezésnek.

  http://hu.www.mozilla.com/hu/   

  Kiegészítők a Firefoxhoz:
  https://addons.mozilla.org/hu/firefox/
     
   

  Az Opera web-böngészője is tiszta szívvel ajánlott az internetes tartalmak megjelnítéséhez. A program magyarul is tud. Letőltési sebességben pedig a leggyorsabb!

  www.opera.com       Az XnView közel félszáz nyelvre lefordított (köztük magyarra is), kb. 400 grafikus fájlformátumot ismerő, több platformra (Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, Irix) készült képnézegető alkalmazás. Az egyszerűen kezelhető programban 35 darab szűrőt, valamint grafikus hatást találunk: felülete skinek segítségével bővíthető. Alkalmas webes képalbumok és bemutatók létrehozására, képlopásra, támogatja az összetett, valamint a csomagolt képátalakítást. A letölthető verzióban minden bővítmény, plugin és kiegészítő megtalálható. Képformátum: 400 import és 50 export. Nagyon jó kis szoftver; gyors, könnyű kezelni, sokoldalú és ingyenes!

  www.xnview.com     


  VLC media player
  A VLC médialejátszó egy szabad multimédia-lejátszó, -kódoló és műsorszóró, amely képes fájlok, CD-k, DVD-k, hálóztaok, felvevőkártyák és sok más forrás olvasására. Szinte minden létező média-formátumot ismer, beleértve az egyre népszerűbbé váló HD-t is. Számtalan extra szolgáltatással rendelkezik, így alkalmas a feliratok kezelésére is, továbbá ismeri a műsorfolyamok Teletext-adását is. Belső kodeket használ és gyakorlatilag minden népszerű operációs rendszeren működik.

  www.videolan.org    


  Orbit Downloader Szinte kivétel nélkül mindent, gyorsan letőlt! Ez a letöltésvezérlő a böngészők helyi menűjébe integrálódik, és így egy jobb egérkattintással bármikor elérhetjük. Tulajdonképpen minden esetben így átadhatjuk a linket a programnak, kikerülve a böngésző letőltő funkcióját! A program érdekessége, hogy olyan videókat is le tudunk tőlteni, amiket a böngésző megjelenít ugyan, de avval nem lehetne lementeni...
  Ajánlott továbá a programban a magyar nyelv és az anti-vírus-védelem beállítása.

  www.orbitdownloader.com 
     


  Linux operációs rendszerek:

  UHU-Linux 2.2
  http://uhulinux.hu/office/letoltes    

  openSUSE 11.3
  http://software.opensuse.org/113/hu    

  Továbi Linux-disztribúciók:
  www.linuxfreedom.com     
   
 • Ingyen weboldalak:
  www.webnode.hu
  www.xszerver.hu

 Weboldalak PDF-be:

 • Egy weboldal minden elemének elmentése nem egyszerű feladat. a böngészők adattárolási formátuma közötti különbségek is sok gondot okozhatnak. Érdemes erre a feladatra is egy univerzális formátumot, a PDF-et használni. Ha egy olyan weboldalra bukkanunk, amelynek tartalmát később is meg szeretnénk nézni, vagy esetleg másoknak akarjuk megmutatni, e-mailben elküldeni, mentsük el, illetve elmenthetjük PDF-ben is. Erre szolgáló ingyenes szolgáltatás a következő helyről érhető el:
  www.htm2.pdf.co.uk    

 Képmegosztó szolgáltatások

 Magyarország a világhálón

"Határtalan múlt"

 A Magyar Szent Korona Országainak Helységnévtára (1907)

 • Az elsõ országos hivatalos helységnévtár 1873-ban jelent meg, és már kevés eredeti példánya maradt fenn. Hasonló a helyzet a késõbbi évek példányaival is. A helységnévtárakat az elmúlt években is rendkívül sokan keresték mind kutatási, mind oktatási vagy csak személyes célra. E helyütt az 1907-es helységnévtár kötete érhető el, benne a településekhez köthető rengeteg adattal.
   
 • Terjedelem: 1506 oldal.
 • Lehetőségek: nyomtatható, gyors web-nézet.
 • Anyahonlap: http://helysegnevtar.atw.hu
   
 • A Magyar Szent Korona Országainak Helységnévtára (1907)
 • PDF verzió: 1.5 (Acrobat Reader 6.x)
 • Mérete: 96 082 903 bájt.
 • Megtekintés, olvasás és letöltés innen:
   helysegnevtar.atw.hu   

 A Magyar Köztársaság helységnévtára (2003)

 • "A Központi Statisztikai Hivatal – az 1873-ban megjelent első kiadást követően – huszonhatodik alkalommal adja ki az ország hivatalos helységnévtárát.
 • A helységnévtár a Magyar Köztársaság helységeinek név és adattára, amely tartalmazza a helység hivatalos megnevezését, a helységnévtáblára kiírt nemzetiségi nevét, közigazgatási adatait (KSH által kibocsátott településazonosító törzsszámát, igazgatási rangját, megyei beosztását, régióba, kistérségbe sorolását, körjegyzőséghez tartozásának adatait, kistérségi kódját és a kistérség nevét), a helység távhívó körzetszámát, vasútállomásának és autóbusz-állomásának nevét. A helységhez tartozó településrészeket megnevezésük szerint betűrendbe szedve sorolja fel, majd közzéteszi a településrészek 2001. évi népszámlálás során összeírt lakónépességének, lakásainak, nem lakott üdülőinek és lakott egyéb lakóegységeinek számát, postai irányítószámát, a településrészek távolságát a központi belterülettől, és a külterületi településrész jellegét.

  Az 1944-ben megjelent helységnévtárt követően először tartalmazza a helység lakóinak vallási és nemzetiségi megoszlását a 2001. évi népszámlálási adatok felhasználásával.

  Új adatként szerepel a helységnévtárban a helységben működő kisebbségi önkormányzat(ok) felsorolása.

  A helységek főbb területszervezési változásait és a megszűnt helységneveket 1900-tól 2003. január 1-ig tartalmazza."

 • Terjedelem: 1215 oldal.
 • Formátum: 210x297 mm (A4).
 • ISSN 0230-1008
 • Lehetőségek: nyomtatható, gyors web-nézet.
 • Anyahonlap: konyvtar.ksh.hu 
                     
  www.nepszamlalas.hu
   
 • A Magyar Köztársaság helységnévtára (2003)
 • PDF verzió: 1.4 (Acrobat Reader 5.x)
 • Mérete: 10 865 836 bájt.
 • Letöltés innen: hnt2003.pdf   

 A Magyar Köztársaság helységnévkönyve, 2009 január 1.

 • "A kötet a Központi Statisztikai Hivatalnak 1992 óta évente megjelenő kiadványa. A kétnyelvű helységnévkönyv áttekintést nyújt a közigazgatási területi egységek – a főváros, a megyei jogú városok, a városok, a nagyközségek és a községek – hivatalos megnevezéséről, megyei beosztásáról, a települési önkormányzat körjegyzőséghez csatlakozásáról, részletes és összefoglaló adatokkal szolgál a helységek területnagyságáról, lakónépességéről és lakásainak számáról (2009. január 1-jén).
  A kiadvány egy-egy fejezete tartalmazza továbbá a helységek KSH által kibocsájtott településazonosító törzsszámát, az 1990. január 2. és 2009. január 1. között bekövetkezett főbb területszervezési változásokat, a 2009. január 1-jén működő körjegyzőségek és kisebbségi önkormányzatok, valamint a statisztikai kistérséghez tartozó helységek jegyzékét megyénként."
 • Terjedelem: 229 oldal.
 • ISSN 1217-2952
 • Lehetőségek: nyomtatható, gyors web-nézet.
 • Anyahonlap: konyvtar.ksh.hu 
                     
  www.nepszamlalas.hu
   
 • A Magyar Köztársaság helységnévkönyve (2009)
 • PDF verzió: 1.6 (Acrobat Reader 7.x)
 • Mérete: 2 997 492 bájt.
 • Letöltés innen: hnk2009.pdf   

 World Statesmen.org

 •  World Statesmen.org egy online enciklopédia a világ országairól és területeiről. Ennek a weboldalnak az a célja, hogy ellássa a kutatókat az adott területre-országra vonatkozó kronológiákkal, zászlókkal, nemzeti himnuszokkal és a térképek részletes listáival a múlt alapos portréjaként.
 • Anyahonlap: www.worldstatesmen.org   

 CIA - The World Factbook

A híres-hirhedt amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, közismertebb nevén a CIA (Central Intelligence Agency) webhelyén találjuk azt a hasznos publikációt, amely rendszerezve tárja elénk a világ összes országának részletes földrajzi, népességi, politikai, gazdasági, katonai és egyéb adatait.
Az adatbázist kéthetente frissítik. Kiváló referenciaként szolgálhat a The World Factbook azoknak, akiknek munkájukhoz valamilyen statisztikai adatra van szükségük, de azok is jó hasznát vehetik a kidványnak, akik mondjuk valamilyen egzotikus országról szeretnének megtudni többet. A voltaképpen az amerikai kormányzati tisztségviselők tájékoztatására készülő The World Factbook adatai bárki által szabadon, engedély nélkül felhasználhatóak. Ha offline szeretnénk tanulmányozni a CIA kiadványát, tömörített formában (kb. 50 megabájt) letölthetjük azt. A szerkesztők gondoltak azokra is, akik az ország (és világ) fejlődését tanulmányozzák és időbeni összehasonlításokat kívánnak tenni: A The World Factbook korábbi változatai - 2000-től kezdve - ugyancsak letőlthetők, de online már nem tekinthetőek meg.

 Pelzo: Sorkatona-szótár

 •  Néhány évvel ezelőtt a Magyar Honvédség hadállományának jelentős részét tette ki a "sorkatonaság". A laktanyák lakosa egyedi nyelvezettel rendelkezik, amelyet általában a civil életben kevésbé használ, s ennek megértését könnyíti meg eme Sorkatona-szótár. A "kopter" vagy a "gumi" nemcsak a hivatalos katonai rövidítéseket ismeri és alkalmazza, hanem olyan 'új' szavakat is használ, amelyet az "ales" feljebbvalói sem ismerhetnek. A kiadvány ABC-rendes válogatást nyújt a szabadszállási és kiskőrösi laktanyák éveinek utolsó nyelvezetéből. Drága emlék ez a már rég leszerelt öreg-katonáknak.
 • Terjedelem: 15 oldal.
 • Formátum: 210x148 mm (A/5 fekvő)

 • Anyahonlap: Könyv-e.hu
 • Lehetőségek: nyomtatható, képernyőre optimizált forma.
 • PDF verzió: 1.5 (Acrobat Reader 6.x)
 • Mérete: 744 881 bájt.
 • Elérhetőség innen: Könyv-e2.hu DVD-csomag!
 •  "Smiley" avagy Nagy mosolyszótár

  •  Az elektronikus levelezésekben használt 'mosolygós arcok'-at a könnyebb értelmezhetőség érdekében vagy egy tucat forrásból összegyűjtöttem még valamikor 1998-ban... Akkor a grafika jellemzően még csak leginkább betűkarakterekből volt előállítva, illetve ez dívott, bár már terjedt az 'ablakos' színes megjelenés is, de mindenki a régi DOS-világot szerette. A világ nagy fordulatot vett, sok minden megváltozott, az érzelmeket kifejező karakterfigurák azonban megmaradtak a telefonok SMS-üzeneteiben‚ valamint a webes közösségi oldalak keretei közt. Kicsivel több, mint ezer „smiley” található itt!
  • Terjedelem: 25 oldal.
  • Formátum: PDF/A szabványú hogy a "karakterek" a jövőnek is megmaradjanak.210x148 mm (A/5 fekvő)

  • Anyahonlap: Könyv-e.hu
  • Lehetőségek: nyomtatható (210x297mm A4)
  • PDF verzió: 1.5 (Acrobat Reader 6.x)
  • Mérete: 321 613 bájt.
 • Elérhetőség innen: Könyv-e2.hu DVD-csomag!
 •  DictZone nyelvi szótárak

  • Ha valamely nyelv szavának értelmét keressük és viszont, akkor jómagam a DictZone nyelvi szótárait ajánlom a legszívesebben. Az oda-vissza szótárakkal 15 nyelven értekezhetünk, s igazi különlegessége, hogy 7 nyelven "hangos" online szótára is van, azaz a leírt szavak megszólalnak a helyes kiejtésüknek megfelelően !
  • Anyahonlap: www.dictzone.com

   SZTAKI nyelvi szótárak

  • Az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya által készített SZTAKI Szótár a magyar web legkedveltebb ingyenes szótár szolgáltatása. A SZTAKI Szótár 1995-ben, a magyar web első interaktív szolgáltatásai között indult egy angol-magyar szótárral és heti 3500 látogatóval. 2006-ban már 6 szótárral és napi 90.000 látogatással rendelkezett...
  • Megjegyzés: a szótárakhoz számos kapcsolódó szolgáltatás járul !
  • Anyahonlap: szotar.sztaki.hu

   Finály Henrik: A latin nyelv szótára

  • Az először a 19. század végén megjelent, máig alapműnek tekinthető, latin szótár, Finály Henrik munkája, 61.000 címszavával, digitális formában.
  • A hajdani neves kolozsvári professzor Finály Henrik szótára alapmű. Modernebb változata őseinek, Szenczi Molnár Albert, Pápai Páriz Ferenc, Bod Péter munkáinak. Több, mint 61.000 szócikkével az eddigi legteljesebb és leghasználhatóbb latin szótár. Ez a lenti elérhetőségű honlap hiányt pótol, mikor elérhetővé teszi ezt az alapvető szótárt digitális formában, és lehetővé teszi a teljes szövegű keresési funkciókat.
  • „…szembeötlő volt, (…) hogy más szótárak nem elégítik ki azoknak a szükségét, a kik a középtanodán túl is hivatásuknál fogva latin irodalommal foglalkozni, latin kútfőkből meríteni kénytelenek. A theologus, a jogász, az orvos, a történelembúvár, a természet-vizsgáló, a csillagász stb., a ki ókori kútfő-tanulmányokra akart terjeszkedni, nem kapta meg e szótárakban éppen azt, a mire leginkább kellett rá keresnie.” – írja a szerző a szótár Előszavában.
  • Finály Henrik: A latin nyelv szótára   latin.oszk.hu   

   ... további nyelvi szótárak Könyv-e

   iTranslate4.eu (Szövegek, weboldalak fordítása az eddigi legjobb ingyenes oldalon)

  • 300 'nyelvi-motort' felhasználva, mintegy 45 nyelvpárra nyújt fordítási megoldást az iTranslate4.eu (Internet Translator for all European Languages) weboldal, amelyben nemzeti és kisebbségi aurópai nyelvek és egyéb világnyelvek is megtalálhatók.
    Az oldal létrehozásának elsődleges célja a lehető legjobb minőségű gépi fordítások megjelenítése az Európai Unió nyelvei között. A szolgáltatás révén nyelvtudás nélkül lehet levelezni, chatelni, szövegeket, sőt egész weboldalakat egyetlen gombnyomással lefordítani. Persze a fordítás minősége itt sem tökéletes, de egy időben akár több fordítási variáció is megjeleníthető. Az ingyenesen használható weboldalon hamarosan további izgalmas szolgáltatások is elérhetők lesznek...
    http://itranslate4.eu/webpage/index    

   MorphoLogic - webforditas.hu

  • webforditas.hu
   A MorphoLogic ingyenes nyelvészeti szolgáltatásokat nyújt: szövegfordítás, weblapfordítás, szótárak, hangos beszéd, nyelvfelismerés, helyesírás, többnyelvű keresés és mondatelemzés. Fordítóprogram a magyar és rengeteg másik nyelv között!

   www.webforditas.hu    

   Google Fordító

  • A Google Fordító egy olyan ingyenes fordítási szolgáltatás, amely azonnali fordításokat biztosít 58 különböző nyelven. Képes lefordítani szavakat, mondatokat és weboldalakat a támogatott nyelvek bármilyen kombinációjában. Reméljük, hogy a Google Fordító segítségével minden információ általánosan elérhető és hasznos lesz, függetlenül attól, hogy milyen nyelven írták.
   Google Fordító     

   Könyvár.hu keresője

  • Rengeteg megvásárolható könyvet meg tud keresni a címe vagy a szerzője alapján az antikváriumokból és a könyvkereskedésekből. Nagyon hasznos szolgáltatás!
   www.konyvar.hu      

   Egyéb dolgok kereséséhez:

   Enciklopédikus gyűjtemények nem magyar nyelven:

   Könyv-e2.hu DVD-n további lexikonokat és adatbázisokat találhat:

  • A Könyv-e2.hu DVD-csomag
   a legteljesebb értékű
   magyar elektronikus-könyv gyűjtemény!

   Megtalálható rajta a magyar kultúra kiemelkedő östörténeti dukumentumai és leírásai hasonmásban, úgy mint pl. őstörténeti krónikák, legrégebbi magyar biblafordítások, alapítólevelek, kézzel festett kódexek. Továbbá irodalmi alkotások, néprajzi leírások, lexikonok, térképek, folyóiratok és minden hasznos dolog megtalálható rajta és általa. Közvetlen tárolásban több, mint négyszáz kiadvány érhető el elektronikusan, de netkapcsolat esetén, több mint tízezer fölöttire bővül eme legteljesebb értékű elektronikus kiadvány gyűjtemény!
  • Mindez elérhető 2 darab kétrétegű-DVD-korongon, mely sorszámmal és borítóval ellátott tokba van helyezve. Az ára 7000 forint, mely előre utalás esetén a postaköltséget is tartalmazza. (A korábbi támogatók ingyen megkapják, ha jelzik levélben a címüket és igényüket.) A DVD-k tartalma szerzői jogvédett, elektronikus rendszerekben az engedélyem nélküli közzétételük tilos!
  • OTP BANK
   Bankszámlaszám:
   Péli Zoltán Gábor
   11773322-01219160
  • Megrendelhető: konyve2@indamail.hu
    

   Digitális könyvtárak és gyűjtemények nem magyar nyelven,
          de akár magyar vonatkozású anyaggal is:

  E-történetKönyvekTanulmányok, DokumentumokSzótárak, LexikonokFolyóiratokTérképtár  © 2006-2015 Pelzo
  konyve2@indamail.hu

   

  Vác Eger Debrecen-Nyíregyháza Hajdúdorog Esztergom-Budapest Székesfehérvár Győr Veszprém Szombathely Kaposvár Pannonhalmi Területi Főapátság Pécs Kalocsa-Kecskemét Szeged-Csanád Miskolci Apostoli Exarchátus